Endometriozis yaygın fakat tedavi edilebilir bir hastalık olup tüm dünyada kadınların %6-10 unda ve infertil hastaların %30-40’ında olduğu bildirilmektedir. Zamanında tespit edilerek tedavi edildiğinde, endometriozisin doğurganlık başarınız üzerindeki etkisi önlenebilir.
ENDOMETRİOZİS VE AĞRI
Endometriozisin en can sıkıcı yönlerinden biri belirtilerinin çok çeşitli olmasıdır. Bazı kadınlar kendilerinde bu hastalığın olduğunun farkında dahi değildir. ‘Açıklanamayan infertilite’ tanısı almış bir kadının aslında endometriozis sorunu olması mümkündür.
Diğerlerinde ise ağrı en temel göstergedir ve orta derece ila şiddetli düzeyde olabilir.
işte bu nedenle hastaların doğru tanı alması oldukça önemlidir.
ENDOMETRİOZİS NEDİR?
Endometrioziste, normal rahim iç zarı (endometrium adı verilir) anormal bir konumda yer alır. Normal şartlarda, rahim iç zarı adet kanaması sırasında serviksten (rahim ağzından) dışarı atılır. Endometrioziste ise, bu zar başka bir yöne, aşağı ve fallop tüplerinin sonuna doğru atılır ve burada yumurtalıkları ve yakındaki yapıları çevreler.
Tıpkı normal bir rahim iç zarı gibi, bu hücreler büyüyerek her ay adet döneminde ‘kanar’ ve lokal enflamasyon ile yara dokusuna yol açar. Zamanla, endometriozis alanları ağrıya ve enfeksiyona da neden olabilir. Tedavi edilmediği taktirde, rahim iç zarı büyüyerek Fallop tüplerini ve yumurtalıkları tıkayabilir; bu da kadının gebe kalmasını önleyebilir.
ENDOMETRİOZİS VE İNFERTİLİTE
Üreme sağlığını etkilemesi nedeniyle, endometriozisi olan pek çok hastanın teşhisi doğurganlık testleri sırasında olmaktadır.
Endometriozis:
- Yumurtalıklar ve Fallop tüplerini içeren pelviste yara veya yapışma oluşumuna neden olabilir.
- Fallop tüplerinde hasar veya tıkanıklığa yol açabilir ve yumurtanın rahme ulaşmasını önleyebilir.
- Yumurtalıklarda endometriozis gruplarına sebep olabilir . Bu tür kistlere çikolata kisti /endometrioma’ adı verilir).
BELİRTİLER VE TANI
Bazı hastalarda endometriozis ile ilgili hiç belirti olmayabilir veya çok az belirti olabilir. Belirtiler olmadığında, çoğu kadın gerçekte endometriozis olmasına rağmen ‘açıklanamayan infertilite’ tanısı almaktadır.
Açıklanan belirtiler sizde varsa doğru bir şekilde değerlendirmenizin yapılarak doğru endometriozis tanısının konulabilmesi için bir doğurganlık uzmanına başvurmanızı şiddetle öneririz.
Belirtiler arasında aşağıdakiler yer alabilir:
- İnfertilite
- Ağrılı adet krampları/adet dönemleri
- Cinsel ilişki sonrası ağrı
- Ağrılı dışkılama
- Bel ağrısı
- Anormal adet kanaması
ENDOMETRİOZİS TANISINI NASIL KOYUYORUZ?
Endometriozis tanısı tek başına belirtiler üzerinden konulamaz. Doktorunuzun tanıyı doğrulayabilmesi için kapsamlı inceleme ve testler yapması gerektiği gibi, tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi edinmesi de önemlidir. Yaşadığınız endometriozis vakasına bağlı olarak, doktorunuz aşağıda belirtilen testlerden bir veya birkaçını önerebilir:
- Pelvik hassasiyet veya endometriozis grupları değerlendirmesi için pelvik muayene
- Endometriozis gruplarını göstermek üzere pelvik ultrason
- Laparoskopi: ayakta gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir ve endometriozis varlığını doğrulamanın tek kesin yoludur.
Endometriozis için hangi tedavinin uygun olduğunu belirlemek adına, laparoskopi anında tespit edilen yaralı ve hastalıklı dokunun miktarı üzerinden, durumunuz Minimal (evre 1), Hafif (evre 2), Orta (evre 3) veya Şiddetli (evre 4) olarak sınıflandırılmaktadır.
Doktorunuz, belirtilerinizi düzenleyecek ve başarılı gebelik şansınızı en yükseğe çıkaracak size uyarlanmış bir tedavi planı oluşturacaktır.
ENDOMETRİOZİS TEDAVİLERİ
Hedefimiz size en uygun tedaviyi sağlamaktır. Amacımız endometriozisi baskılamak, ilerlemesini kontrol altına almak ve doğurganlığınızı etkilemeden belirtileri hedef almaktır.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz endometriozisi cerrahi olarak, IVF yoluyla veya her iki yöntemi de kullanarak tedavi edebilir.
Başarılı tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır:
IVF
Endometriozis infertiliteye neden olduğunda, IVF sıklıkla önerilen ilk seçenek tedavi yöntemidir.
LAPAROSKOPİ
Şiddetli ağrı endometrial dokuların (olması gereken yer dışındaki) büyümesinin göstergesi olabileceğinden, bunu tespit etmenin en doğru yollarından biri, küçük bir cerrahi işlem olan tanıya yönelik(diagnostik) laparoskopidir. Bu şekilde, endometriozis lezyonları kolaylıkla tespit edilerek endometriozis tanısı doğrulanabilmektedir.
Bu esnada, yumurtalıklarınızda veya Fallop tüpleriniz var olabilecek endometrium dokuları da temizlenebilir.
AĞIZ YOLUYLA KULLANILAN İLAÇLAR
Tıbbi yaklaşımların çoğunda, vücudunuzun östrojen üretimini azaltarak endometriozis büyümesini durduran ilaçlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bu ilaçlar kullanılırken gebelik mümkün değildir. Bu nedenle ilaç tedavileri doğum sonrasına bırakılmaktadır öncelik çocuk sahibi olma tedavilerine verilmektedir.
Hocam işinin ehli sizi her zaman rahatlatan ve hamile kalmadan önce ve hamilelik sürecinizde hertürlü problemde yanınızda olan bir doktor. Şimdi oğlumuzu kucağımıza her aldığımda iyi ki Müberra hanım diyorum.
Gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Güler yüzü, bilgisi ve enerjisi ile bizi kendi yakını gibi karşıladı. Güler yüzünün yanında işini yaparken ki ciddiyeti ve bilgiye dayalı duruşu bizi çok rahatlattı. Sağlık işinin ciddiyeti ile insalığının güzelliğini çok iyi dengelemiş, naif, sakin birisi. Kendisini tanıdığımıza çok mutlu olduk.
Kızımın adet düzensizliği şikayetleri sebebiyle genel kontrol amacıyla hocamı tercih ettik hocam kızımı incitmeden gücendirmeden muayene etti kendisine çok teşekkür ederim.
Müberra hocam yumurtalık kistlerimi almıştı geçtiğimi ay kendisiyle başarılı bir operasyon geçirdik kendisine benim bu hassas dönemimde yanımda olduğundan dolayı çok teşekkür ederim.